سیستم های حفاظتی ، ایمنی و امنیتی, مقالات اعلام حریق

ماژول اعلام حریق چیست؟

اینترفیس یا ماژول اعلام حریق یکی از تجهیزات جانبی سیستم اعلام حریق است که وظیفه هدایت سیستم‌های جانبی مانند پمپ آتش نشانی، آسانسور، اگزاست فن که برای فعال یا غیر فعال شدن نیاز به فرمان سامانه اعلام حریق دارند را بر عهده دارد. ماژول رابط در سیستم متعارف بر روی زون و در سیستم آدرس پذیر بر روی لوپ قرار می‌گیرند. ماژول‌های واسط همچنین سیستم‌های تشخیص حریق را به تجهیزات آتش نشانی مانند اسپرینکلرها، آژیرها، فلاشرها و غیره متصل می‌کنند.

شما می‌توانید با توجه به بودجه و نیاز خود مجموعه‌ای از واحدهای رابط را تهیه کنید. سپس آنها را به کمک ماژول رابط به یکدیگر متصل نمایید. سیستم ماژول (FSI) نوعی کیت توسعه نرم افزار قابل برنامه ریزی است. شما می‌توانید سری‌های پنل آتش نشانی آدرس پذیر را در انواع مختلف ترکیب کنید. به این ترتیب، حداکثر کارایی را از کلیه تجهیزات آتش نشانی ببرید. این موضوع در زمان وقوع آتش سوزی‌های بزرگ اهمیت بیشتری پیدا می‌کند.

اگر قصد دارید اطلاعات بیشتری درباره عملکرد ماژول اعلام حریق، کاربرد و انواع آن بدانید، این مطلب را تا انتها مطالعه کنید.


نصب اعلام حریق

نحوه عملکرد ماژول اعلام حریق

اینترفیس اعلام حریق به منظور متصل کردن سیستم‌های تشخیص حریق به برخی تجهیزات اعلام و اطفا حریق مانند آژیرها طراحی شده‌اند. این وسیله رابط بر اساس نوع و چگونگی ارتباط با تجهیزات جانبی وظیفه روشن یا خاموش کردن آنها را بر عهده دارد. توجه داشته باشید که تجهیزات اینترفیس برای برق رسانی طراحی نشده‌اند و تنها عملکرد کنترلی دارند. ماژول واسط برای هر سیستم اعلام حریق با توجه به مشخصات آن سیستم طراحی می‌شود.

بررسی انواع ماژول اینترفیس اعلام حریق

ماژول‌های رابط بسته به نوع کاربرد به سه دسته اصلی تقسیم بندی می‌شوند:

1-ماژول ورودی: وظیفه تشخیص حریق و خبررسانی به کنترل پنل را بر عهده دارد.

2-ماژول خروجی: یک رله است که فرمان روشن یا خاموش شدن تجهیزات جانبی را صادر می‌کند.

3-ماژول ورودی / خروجی: همزمان عملِ تشخیص حریق و ارسال فرمان برای فعال یا غیرفعال کردن تجهیزات را انجام می‌دهد.

 

ماژول ورودی اینترفیس اعلام حریق (Input module)

ماژول اینترفیس ورودی وظیفه دریافت فرمان یا پذیرش ورودی از بیرون به تجهیزات سیستم اعلام حریق مانند اتصال کاشف‌های متعارف به سیستم آدرس پذیر را بر عهده دارد.

ماژول ورودی به 3 دسته تقسیم بندی می‌شود:

ماژول ورودی سوئیچ یا SM

ماژول ورودی سوئیچ برای کنترل و نظارت وضعیت باز یا بسته بودن سوئیچ متصل به ورودی طراحی شده است. ماژول ورودی قابلیت برق رسانی جهت فعال شدن دتکتورهای متعارف را ندارد.

ماژول ورودی سوئیچ مانیتور شده یا SMM

ماژول اینترفیس SMM قابلیت نظارت وضعیت ورودی و گزارش آن به پنل مرکزی را دارد. ماژول ورودی سوئیچ مانیتور شده قدرت تامین انرژی برق مورد نیاز برای تغذیه دتکتورهای متعارفی که از زون تغذیه می‌کنند را ندارد. از این رو، قادر به اتصال این دتکتورها به ورودی نیست.

ماژول ورودی زون مانیتور یا ZIM

ماژول زون مانیتور یکی از متداول‌ترین تجهیزات واسطه‌ای اعلام حریق است. از این نوع ماژول ورودی برای اتصال تجهیزات ورودی متعارف به سیستم آدرس پذیر استفاده می‌شود.

ماژول ورودی اینترفیس اعلام حریق

ماژول خروجی اینترفیس اعلام حریق (Output module)

ماژول خروجی رابط میان تجهیزات اعلام حریق مانند چشمک زن‌ها و آژیرهای غیر آدرس پذیر است. این نوع ماژول همچنین دستور فعال یا غیرفعال شدن را به سایر سیستم‌ها ارسال می‌کند. شما می‌توانید در برنامه ریزی پنل مرکزی نوع تجهیزات تشخیص دهنده حریق که ماژول خروجی باید از آنها دستور بگیرد را مشخص کنید.

ماژول اینترفیس خروجی به دو دسته تقسیم بندی می‌شوند:

  • ماژول خروجی آژیر که آژیرها و چراغ‌های چشمک زن متعارف را فعال می‌کند.
  • ماژول خروجی رله که خروجی لازم جهت اتصال و ارسال فرمان به سایر سیستم‌ها را در اختیار طراح سیستم قرار می‌دهد.

ماژول خروجی اینترفیس اعلام حریق

ماژول اینترفیس ورودی / خروجی اعلام حریق (Input / Output module)

این نوع ماژول رابط، همانطور که از نامش پیداست، ترکیبی از دو ماژول ورودی و خروجی است که بطور همزمان وظایف هر دو اینترفیس را انجام می‌دهد. ماژول ورودی / خروجی می‌تواند به طور همزمان داده‌های مربوط به وضعیت ورودی و خروجی‌ها را جداگانه برای پنل مرکزی ارسال کند.

کاربرد ماژول در سیستم اعلام حریق

همانطور که در مقاله ” انواع سیستم‌های اعلام حریق” گفته شد، در سیستم‌های آدرس پذیر از انواع  کاشف‌ها، کنترل پنل، شاسی، فلاشر و آژیر استفاده می‌شود. با این حال، گاهی ممکن است در برخی پروژه‌های اعلام و اطفا حریق از تجهیزات غیر آدرس پذیر استفاده شود. در این شرایط استفاده از ماژول رابط، به کارگیری این تجهیزات را امکان پذیر می‌کند. از کاربردهای اینترفیس اعلام حریق می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • شبکه‌های داخلی پنل اعلام و اطفا حریق را به یکدیگر متصل می‌کند
  • توانایی اتصال به سیستم مدیریت ساختمان (BMS) و غیره را دارد
  • تجهیزات متعارف ورودی را به لوپ سیستم آدرس پذیر متصل می‌کند
  • تجهیزات متعارف خروجی را به لوپ سیستم آدرس پذیر متصل می‌کند
  • بر روی تجهیزات اعلام و اطفا حریق، سیستم تهویه و آسانسور کنترل و نظارت دارد
  • قابلیت ترکیب و یکپارچه سازی سیستم اعلام حریق با BMS را دارد.

رله‌ی خط اینترفیس

رله‌ی خط اینترفیس به منظور راه اندازی و فعال کردن تجهیزات کمکی که برای خاموش کردن تجهیزات گرمایشی و تهویه و نیز جلوگیری از انتشار دود یا شعله‌های آتش کاربرد دارد، طراحی می‌شود. علاوه بر این از رله‌ی خط اینترفیس برای سوئیچینگ تجهیزات مورد استفاده برای تحریک درب‌های ضد حریق و اضطراری استفاده می‌شود. رله‌ی خط اینترفیس معمولا آدرس پذیر است و به صورت تیغه باز یا تیغه بسته در مدار قرار می‌گیرد.

برای به حداکثر رساندن عملکرد رله‌ی خط اینترفیس می‌توان  آن را از طریق کنترل پنل، شاسی و کاشف اعلام حریق به شکل مجزا یا ترکیبی در مدار قرار داد.

رله‌ی خط اینترفیس

قیمت ماژول اینترفیس اعلام حریق

عوامل متعددی بر روی قیمت ماژول اعلام حریق تاثیرگذار هستند. مواردی مانند نوع کاربری، نوع سیستم اعلام حریق (متعارف یا آدرس پذیر)، مدل و سری ماژول، برند ماژول و بودجه شما نقش موثری در تعیین قیمت ماژول اینترفیس دارد.

 جهت دریافت مشاوره فنی رایگان و استعلام از جدیدترین لیست قیمت تجهیزات اعلام حریق، هزینه نصب و اجرای سیستم اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر با شرکت رهاورد نیرو تماس بگیرید.

پاسخ به سوالات متداول

1-ماژول سیستم اعلام حریق چیست؟

ماژول واسط یا اینترفیس رابط تجهیزات جانبی مرتبط با آتش سوزی و سیستم اعلام حریق ساختمان‌ها است.

2-انواع ماژول رابط کدامند؟

سه دسته اصلی اینترفیس وجود دارد: ماژول ورودی، ماژول خروجی و ماژول ورودی/ خروجی

3-کاربرد ماژول اینترفیس ورودی چیست؟

ماژول ورودی حریق را تشخیص می‌دهد و آن را به کنترل پنل اعلام می‌کند.

4-رله‌ی خط اینترفیس چیست؟

رله‌ی خط اینترفیس نوعی واحد خروجی برای روشن کردن و راه اندازی تجهیزات کمکی مانند خاموش کردن دستگاه گرمایشی، تهویه و…است.

5-قیمت ماژول رابط اعلام حریق چقدر است؟

قیمت ماژول رابط اعلام حریق رقم ثابتی نیست. عوامل متعددی مانند مدل، سری و برند ماژول، نوع کاربری در تعیین قیمت ماژول تاثیرگذار هستند.

امتیاز بدهید!

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *