اعلام حریق چیست و نحوه‌ی کارکرد آن

اعلام حریق چیست و نحوه‌ی کارکرد آن

اعلام حریق یک سیستم متشکل از دستگاه‌های الکترونیکی است که قابلیت تشخیص آتش سوزی و اطلاع آن به افراد را بر عهده دارد. وقوع آتش سوزی در محل زندگی، کار یا محیط زیست یکی از عوامل مخرب است و تهدید جدی برای جان و مال افراد به شمار می‌رود. حتی دود ناشی از آتش سوزی نیز می‌تواند هوای محیط را سمی و کشنده کند.

از این رو، تشخیص صحیح و زودهنگام آتش سوزی و کنترل آن می‌تواند جان افراد بسیاری را نجات دهد و از بروز خسارات مالی جلوگیری نماید. امروزه، سیستم اعلام حریق یکی از روش‌های نوین هشدار و خبر رسانی و در واقع فرشته نجات جان و مال افراد به هنگام وقوع آتش سوزی است. اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری درباره سیستم اعلام حریق و چگونگی کارکرد اعلام حریق بدانید. این مطلب را تا انتها مطالعه نمایید.

نصب اعلام حریق

تحقیق در مورد سیستم های اعلان حریق

سامانه اعلام حریق نقش حیاتی و موثری در اطفاء حریق و خاموش کردن به موقع آتش سوزی دارد. هنگامی که دستگاه هشدار دهنده، وقوع آتش سوزی را به افراد اطلاع می دهد، آنها زمان مناسب برای اطفاء حریق و جلوگیری از گسترش آن را خواهند داشت. سیستم اعلام کننده حریق حتی در شرایطی که امکان مهار کردن فوری آتش وجود نداشته باشد، نیز کاربرد دارد. زیرا باعث می‌شود آتش نشان‌ها زودتر خود را به محل حادثه برسانند.

سامانه اعلام حریق در کلیه ساختمان‌ها، انبارها، سوله‌ها و مکان دیگر استفاده می‌شود. هدف از نصب سیستم اعلام حریق در وهله اول نجات جان و سلامتی افراد و در درجه دوم حفظ اموال و سرمایه آنان همچنین حفظ محیط زیست از خطرات آتش سوزی می‌باشد. از آنجایی که خاموش کردن آتش در مراحل اولیه کار آسانی است، نصب اعلام حریق در مکان‌های مختلف مانند کارگاه‌ها، منازل و ساختمان‌ها، کارخانه‌ها، شرکت‌ها، مزارع و باغات، جنگل و غیره از اهمیت بالایی برخوردار است.

با توجه به نقش مهم سیستم‌های اعلام حریق، شناخت و تحقیق در مورد آنها برای همه افراد ضروری است. از این رو، شرکت رهاورد نیرو به عنوان یکی از شرکت‌های فروش و نصب سیستم‌های اعلام حریق و تجهیزات آن، وظیفه خود می‌داند تا در زمینه اطفاء حریق اطلاع رسانی بیشتری انجام دهد تا شما خواننده عزیز با آگاهی بیشتری نسبت به خرید و راه اندازی سیستم‎های اعلام حریق اقدام نمایید.

سیستم اعلام حریق یا اعلان حریق!

احتمالا شما نیز دو عبارت ” اعلام حریق” و ” اعلان حریق” را در جاهای مختلف دیده باشید و برای شما این سوال پیش آمده باشد که کدام عبارت صحیح است؟ اعلام حریق یا اعلان حریق؟!

در پاسخ به این سوال باید بگوییم که هر دو عبارت دُرست هستند و هر کدام برای یک مورد خاص به کار می‌روند. عبارت ” اعلام حریق” به معنی آگاه کردن و هشدار دادن است. در حالیکه، واژه ” اعلان” به معنی ظاهر و آشکار کردن می‌باشد. با توجه به این تعریف می‌توان گفت سیستم اعلان حریق مجموعه تجهیزاتی است که آتش را آشکار و ظاهر می‌کند.

این تجهیزات شامل آشکارساز دود، دتکتور حرارتی، شستی اعلان حریق، کنترل پنل اعلان حریق و … می‌باشند. سیستم اعلام حریق نیز وظیفه جمع آوری اطلاعات تجهیزاتی را دارد که فرد را از وقوع آتش سوزی مطلع می‌کنند و هشدار می‌دهند را بر عهده دارد. تجهیزاتی مانند آژیر، فلاشر یا نورهای چشمک زن نمونه‌هایی از دستگاههای سامانه اعلام حریق هستند.

انواع سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام کننده حریق از نظر نحوه اطلاع رسانی به دو دسته اصلی تقسیم بندی می‌شوند:

سیستم اعلام حریق دستی:

سیستم اعلام حریق دستی نیازمند یک اپراتور است. به این معنی که فرد با دیدن علائم و نشانه‌های اولیه آتش سوزی با فشار دادن یک دکمه، وقوع آتش سوزی را اطلاع می‌دهد و افراد موجود در محل آگاه می‌شوند. سیستم اعلام حریق دستی بدون وجود اپراتور عملا کارایی نخواهد داشت. با این وجود، در کلیه ساختمان‌های مجهز به سیستم اعلام حریق خودکار باید سیستم اعلام حریق دستی نیز نصب شود.

سیستم اعلام حریق دستی

سیستم اعلام حریق خودکار:

سیستم اعلام حریق خودکار(اتوماتیک) از تعدادی حسگر مختلف تشکیل شده است. هر کدام از این حسگرها به یک یا چند محصول حریق واکنش نشان می‌دهند و در صورت حس کردن آنها به طور اتوماتیک فعال می‌شوند. سیستم اعلام حریق خودکار از دو سیستم مرکزی و موضعی تشکیل شده است.

سیستم اعلام حریق اتومات مجهز به یک پنل مرکزی است. دتکتورها علائم اولیه وقوع آتش سوزی مانند دود یا حرارت را حس می‌کنند و به پنل مرکزی اطلاع می‌دهند. پنل دستور فعال شدن آژیر‌ها و فلاشر‌ها را می‌دهد. این در حالی است که در سیستم اعلام حریق موضعی، آژیر بر روی خودِ آشکارسازها یا اطلاع دهنده‌ها نصب شده است.

سیستم اعلام حریق خودکار

اجزای سیستم اعلام حریق

سیستم اعلام کننده حریق از دستگاه‌های مختلفی تشکیل شده است. عملکرد هر کدام از این دستگاه‌ها در کنار یکدیگر منجر به کارکرد کلی سیستم و در نهایت اطفاء آتش سوزی می‌شود. اصلی‌ترین اجزاء یک سیستم اعلام حریق عبارتند از:

  • دتکتور یا آشکارسازها
  • شاسی اعلام حریق
  • آژیر
  • پنل مرکزی

اجزای سیستم اعلام حریق

دتکتور یا آشکارسازها: دتکتورها نشانه‌های اولیه آتش سوزی را دریافت و به پنل مرکزی منتقل می‌کنند. دتکتورها انواع مختلفی دارند: دتکتور دود، دتکتور حرارتی، دتکتور شعله و… که نمونه‌هایی از آشکارسازها هستند.

شاسی اعلام حریق: شاسی اعلام حریق یکی از اجزاء دستی سامانه اعلام حریق است. با فشار دادن طلق شستی و شکستن شیشه شستی می‌توان وقوع آتش سوزی را به دستگاه مرکزی اعلام کرد.

آژیر: آژیرها سیستم‌های صوتی و شنیداری هستند که با فرمان کنترل پنل فعال می‌شوند و افراد را از وقوع آتش سوزی باخبر می‌کنند.

پنل مرکزی: پنل مرکزی مدیریت سیستم اعلام حریق را بر عهده دارد. این پنل با استفاده از داده‌های ارسال شده از سوی حسگرها، فرمان هشدار را به سیستم‌های هشدار دهنده صادر می‌کند.

مزایای استفاده از سیستم اعلام حریق

بدون شک نجات جان انسان مهم‌ترین مزیت استفاده از سیستم اعلام حریق است. با این حال، نصب این سامانه فواید دیگری نیز دارد که در ادامه به آنها اشاره شده است:

1-کنترل و نظارت 24 ساعته ساختمان

2-قابلیت اتصال به سایر تجهیزات ایمنی ساختمان

3-قابلیت تنظیم دستی میزان حساسیت دتکتورها

4-تشخیص به موقع احتمال بروز آتش سوزی

5-هزینه پایین نصب، نگهداری و تعمیر

6-کاهش خسارات مالی

هزینه نصب و اجرای سیستم اعلام حریق

قیمت اجرای سیستم اعلام حریق بسته به مقیاس پروژه و تعداد تجهیزات مورد استفاده در پروژه مشخص می‌شود. چنان‌چه به دنبال یک سیستم اعلام حریق با ضریب خطای بسیار کم و دقیق هستید که خدمات گارانتی و پشتیبانی قابل قبول و معتبری اراده دهد، شرکت رهاورد نیرو به عنوان شرکت سیستم‌های حفاظتی و امنیتی، برندهای باکیفیت داخلی و خارجی بسیاری را به شما معرفی می‌کند که همگی دارای کیفیت و گارانتی معتبر هستند.

انتخاب سیستم اعلام حریق

برای تعیین مناسب‌ترین سیستم اعلام حریق ابتدا باید نیازهای خود را مشخص کنید. مشخصات ساختمان و تعداد طبقات آن چگونه است؟ به چه تعداد دتکتور نیاز دارید؟ کدام سیستم اعلام حریق با سیستم امنیتی ساختمان شما سازگاری دارد؟ سپس با توجه به بودجه‌ای که برای این کار در نظر گرفته‌اید، سیستم اعلام حریق مناسب را خریداری کنید.

چنانچه در مورد انتخاب نوع سیستم اعلام کننده حریق مطمئن نیستید، می‎توانید با مشاوران شرکت رهاورد نیرو تماس بگیرید.

 

پاسخ به سوالات متداول

1-سیستم اعلام حریق چیست؟

سیستم اعلام حریق مجموعه‌ای از دستگاههای مختلف است که عملکرد آنها در کنار یکدیگر منجر به تشخیص به موقع آتش سوزی می‌شود.

2-سیستم اعلام حریق چه تفاوتی با سیستم اعلان حریق دارد؟

سیستم اعلام حریق تجهیزاتی مانند نورهای چشمک زن و آژیرها هستند که افراد را از وقوع آتش سوزی مطلع می‌کنند. در حالیکه به تجهیزاتی مانند دتکتورها و کنترل پنل که وظیفه اطلاع دادن آتش سوزی را بر عهده دارند،  سیستم اعلان حریق می‌گویند. 

3-مزایای استفاده از سیستم اعلام حریق چیست؟

حفظ جان و سرمایه افراد، حفظ محیط زیست، نظارت و کنترل 24 شبانه روزی ساختمان، قابلیت تنظیم دستی دتکتورها، سازگاری با سیستم‌های حفاظتی ساختمان، هزینه پایین نگهداری و تعمیر.

4-هزینه نصب و اجرای سیستم‌های اعلام حریق چگونه مشخص می‌شوند؟

قیمت نصب و راه اندازی یک سیستم اعلام کننده حریق با توجه به مساحت ساختمان، تعداد طبقات، نوع کاربری ساختمان (تجاری، صنعتی، اداری، مسکونی)، تعداد تجهیزات مورد نیاز و برند آنها مشخص می‌شود.

5-نحوه انتخاب بهترین سیستم اعلام حریق چگونه است؟

برای تعیین بهترین سیستم اعلام کننده حریق ابتدا باید مشخصات ساختمان مورد نظر و تعداد دتکتورها را در نظر بگیرید. سپس سیستمی را انتخاب کنید که با سیستم امنیتی ساختمان شما سازگاری داشته باشد. بودجه، نوع استفاده و انتظارات شما نیز نقش موثری در انتخاب سیستم اعلام خطر مناسب خواهد داشت.

5/5 - (1 امتیاز)
فروشگاه
  • خرید دوربین مدار بسته
  • خرید تجهیزات دوربین مدار بسته
  • خرید جک پارکینگی
  • خرید دزدگیر اماکن
خدمات
  • نصب دوربین مدار بسته
  • نصب اعلام حریق
  • نصب دزدگیر اماکن
  • نصب کرکره برقی
  • نصب جک برقی پارکینگی
  • هوشمند سازی ساختمان
جدیدترین مقالات

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سبد خرید فروشگاه