امروزه یکی از تکنولوژی هایی که در ساختمان های مختلف مسکونی، تجاری، فروشگاهها، بانک ها و غیره نصب میشود و امنیت مالی و جانی برای ساکنین فراهم می کند سیستم های اعلام حریق هستند طراحی این سیستم ها به گونه ای است که هنگام به وجود آمدن حریق با به صدا درآوردن آژیر افراد را باخبر می کنند دستگاه های های اعلام حریق انواع متفاوتی نظیر سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر، سیستم های اعلام حریق متعارف و وایرلس (بی سیم) را دارند که در این مقاله ابتدا مزیت های نصب اعلام حریق را ذکرمی کنیم و در ادامه به تفاوت سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف می پردازیم.
سیستم اعلام حریق آدرس پذیر چیست؟
همانطور که گفتیم یکی از انواع دستگاه های اعلام حریق سیستم آدرس پذیر می باشد نحوه کار و طراحی این سیستم به گونه ای است که تمامی المان ها و قطعات به کار رفته در آن مانند آشکار ساز ها، آژیر ها و غیره با یک کد مشخص میشوند و معمولا به صورت loop یا همان دایره ای و حلقوی طراحی و سیم کشی می شوند که تمام این فناوری ها کمک می کند تا هنگام حریق محل دقیق حادثه مشخص شود و مهار کردن آن راحت باشد.
استفاده از سیستمهای آدرس پذیر مزایایی از قبیل: سرعت بالا هنگام تشخیص حادثه، قابلیت نظارت بر ورودی و خروجی ها، نگهداری راحت و آسان و غیره دارد از این سیستم ها بیشتر در مراکز تجاری، ساختمان ها و برج های بزرگ استفاده می شود.
مقالات مرتبط:
سیستم اعلام حریق کانونشنال (متعارف)
سیستم های اعلام حریق متعارف یکی دیگر از انواع اعلام حریق ها میباشند که نسبت به سایر سیستم ها قیمت پایین تری دارند و معمولاً برای ساختمان های کوچک مناسب می باشند طراحی آن ها به این صورت است که تجهیزات مختلف مانند آژیرها آشکارسازها و غیره هر کدام مدار خاص خودشان را دارند و در یک بخش مجزا از ساختمان به یکدیگر متصل شدهاند به عنوان مثال اگر ساختمان شما دو طبقه باشد طبقه اول را به عنوان زون یک و طبقه دوم را به عنوان زون ۲ انتخاب می کنید که اگر در هر یک از این طبقات حادثه رخ بدهد اعلام حریق، زون و یا طبقه ای را که در آن حریق اتفاق افتاده است اعلام می کند.
سیستم حریق های متعارف دارای یک پنل مرکزی هستند که از هشدار دهنده های مختلف و دتکتورها تشکیل شده اند که همه آنها به برق اصلی وصل می باشند البته داشتن باتری پشتیبان این امکان را فراهم می کند تا هنگام قطعی برق نیز اعلام حریق فعال باشد از معایب سیستم اعلام حریق متعارف عدم شناسایی محل دقیق حادثه می باشد به همین منظور برای استفاده در مکان های بزرگ مناسب نمی باشند.
تفاوت سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف
- یکی از تفاوتهای این دو سیستم محل نصب آنها می باشد سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر هنگام وقوع حادثه محل دقیق آن را از طریق پنل اعلام، اطلاع می دهند به همین دلیل برای مکانهای بزرگ مانند ساختمان های تجاری، مسکونی و برج ها مناسب می باشند اما سیستم های اعلام حریق متعارف هنگام حادثه به صورت مجزا هر یک از زون ها حریق را اعلام می کنند بنابراین برای استفاده در مکان های کوچک که قابلیت تشخیص مکان حادثه در آنها راحت تر است قابل استفاده می باشند.
- سیستم های اعلام حریق متعارف نسبت به سیستم های آدرس پذیر قیمت کمتری دارند در واقع ارزان تر هستند و برای نصب آنها نیاز به نیروی کار زیاد نیست.
- طراحی سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر به صورت لوپ و یا همان حلقه ای می باشد که باعث شده تا میزان کابل کشی در آنها کمتر بوده و اضافه کردن قطعه به حلقه راحتتر باشد.
- یکی از مقایسه هایی که برای سیستم های اعلام حریق انجام می شود تفاوت آنها با سیستم های دزدگیر است دستگاه های اعلام حریق نسبت به دزدگیر ها قیمت بالاتری دارند ولی نسبت به اطلاعاتی که به منظور حفظ اموال و اشخاص در اختیار مصرف کننده قرار می دهند بسیار با ارزشمند تر هستند.
- معمولا پنل های سیستمهای اعلام حریق در ورودی ساختمان ها برای نشان دادن تجهیزات نصب میشوند که پنل سیستم اعلام حریق آدرس پذیر این قابلیت را دارد که افراد به راحتی بتوانند تجهیزات را بر روی آن نصب کنند.
- نحوه سیم کشی سیستم های کانونشنال یا همان متعارف به صورت ستاره می باشد و پنل در مرکز آن قرار گرفته است اما اعلام حریق آدرس پذیر به صورت حلقه ای بوده و پنل مرکزی نیز در همان لوپ قرار دارد.
- از دیگر تفاوت های این دو سیستم نحوه عکس العمل آنها در مقابل خرابی یک قطعه است به دلیل حلقوی بودن سیستمهای آدرس پذیر اگر یک قطعه دچار مشکل شود بقیه تجهیزات به درستی کار خودشان را انجام میدهند اما در سیستمهای متعارف با خراب شدن و از بین رفتن هر یک از تجهیزات باقی قطعات نیز مختل می شوند.
- یکی دیگر از تفاوت های سیستمهای کانونشنال و آدرس پذیر درصد خطای آن ها می باشد دتکتور هایی که در دستگاه های اعلام حریق آدرس پذیر نصب میشوند مدام جریان هوا را کنترل میکنند به همین دلیل احتمال آلارم و یا هشدار اشتباهی در آنها بسیار کمتر از سیستم های اعلام حریق متعارف خواهد بود.
به طور کلی افراد معمولا به دلیل پایین بودن قیمت سیستم های اعلام حریق متعارف برای شرکتهای کوچک و ساختمانهایی با متراژ پایین از این دستگاه استفاده میکنند اما همانطور که در این مقاله گفتیم سیستمهای آدرس پذیر اگرچه نسبت به سیستم های متعارف قیمت بالاتری دارند اما به دلیل این که هر یک از قطعات آن ها دارای آدرس مشخصی هستند و به هنگام حادثه با نشان دادن محل دقیق حریق باعث می شوند تا ضررهای مالی و جانی بسیار کاهش پیدا کند و از بزرگ شدن حادثه جلوگیری می کنند در ادامه نصب سیستم های اعلام حریق متعارف بسیار راحت تر از سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر است و برای سرهم کردن تجهیزات آن نیاز به تعداد زیاد نیروی کار نیست.
در این مقاله از رهاورد نیرو به بررسی تفاوت سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر و متعارف پرداختیم. شرکت رهاورد نیرو ارائه دهنده خدمات راه اندازی سیستم های امنیتی از جمله نصب دوربین مدار بسته ، نصب دزدگیر اماکن و هوشمند سازی ساختمان می باشد . برای اطلاعات بیشتر با ما تماس بگیرید.
مقالات مرتبط:
معرفی تجهیزات سیستم اعلام حریق
لزوم استفاده از سیستم اعلام حریق