سیستم هوشمند سازی ساختمان یکی از تکنولوژی های جدید و بسیار کاربردی در صنعت ساخت و ساز است. صنعت ساختمان مانند سایر صنایع روز به روز در حال پیشرفت است. هوشمند سازی ساختمان یکی از مسائلی است که نقش قابل توجهی در پیشرفت این صنعت داشته است. هدف از هوشمند سازی ساختمان تامین آسایش و امنیت بیشتر برای ساکنین منازل و ساختمان های اداری، صنعتی و تجاری است.
در ساختمان هایی که مجهز به سیستم هوشمند هستند، تمام تجهیزات مانند سیستم های الکتریکی، سیستم های سرمایشی و گرمایشی، سیستم های حفاظتی و امنیتی، درب و پنجره ها و غیره توسط یک سیستم یکپارچه مدیریت و کنترل می شوند. در چنین ساختمان هایی تمامی این تجهیزات از راه دورکنترل می شوند. اگر تمایل دارید اطلاعات بیشتری درباره تجهیزات هوشمند سازی ساختمان بدست آورید، این مطلب را تا انتها مطالعه کنید. این مقاله با هدف معرفی اجزای هوشمند ساختمان نگارش شده است.
سیستم اعلام حریق
سیستم اعلام حریق هوشمند مجموعه ای از تجهیزات مختلف مانند پنل مرکزی، سنسورها، هشدار دهنده ها، دتکتورها و غیره است. این سیستم از سیگنال های سمعی و بصری برای هشداردهی به ساکنان ساختمان در رابطه با انتشار دود یا مونوکسید کربن یا آتش استفاده می کند.
سیستم های اعلان حریق با توجه به کارکرد و اجزای به کار رفته به انواع مختلفی دسته بندی می شوند. در ساختمان های هوشمند، می توان پس از نصب اعلام حریق، برنامه را به گونه ای تنظیم کرد که با سایر تجهیزات هوشمند ساختمان یکپارچه و هماهنگ باشد و بتوان اتفاقات ناشی از نشت گاز یا نشت آب را نیز از طریق سیستم اعلام حریق به اطلاع ساکنین رساند.
همچنین، می توان سیستم اعلام حریق تحت کنترل خانه هوشمند را به گونه ای تنظیم کرد که به هنگام وقوع حریق، علاوه بر اعلام هشدار، تهویه و روشنایی راهروها و مسیرهای خروج فعال شوند یا شیر اصلی گاز یا آب به طور اتوماتیک قطع شود. تماس با مراکز امدادرسانی مانند آتش نشانی به هنگام وقوع حریق به منظور اعلام وقوع آتش سوزی و دادن آدرس از دیگر مزیت های نصب سیستم اعلام حریق هوشمند است.
دوربین مداربسته
دوربین های مداربسته وظیفه ثبت وقایع به صورت ویدیو را بر عهده دارند. سیستم ایمنی هوشمند قادر است بر رفت و آمد و تردد افراد نظارت داشته باشد. همچنین، می توان از راه دور عملکرد دوربین های مداربسته را مدیریت و کنترل کرد. با تنظیم سیستم ایمنی هوشمند می توان عملکرد دوربین های مداربسته را به گونه ای تعریف کرد که در صورت بروز مشکل به صاحب خانه اطلاع دهد.
کلید هوشمند کنترل روشنایی
کلید هوشمند کنترل روشنایی وظیفه نورپردازی یا روشنایی هوشمند ساختمان را برعهده دارد. شما می توانید سیستم روشنایی هوشمند را برنامه ریزی کنید تا نورپردازی ساختمان به صورت اتوماتیک مدیریت شود. علاوه بر این، می توانید کلید هوشمند کنترل روشنایی را به گونه ای تنظیم کنید که از طریق اینترنت یا امواج رادیویی و با استفاده از گوشی تلفن همراه از راه دور سیستم نورپردازی ساختمان را کنترل کنید و چراغ های قسمت های مختلف ساختمان را خاموش و روشن یا میزان نور آنها را کم یا زیاد کنید.
سنسور حرکتی موجود در کلید هوشمند روشنایی، حرکت افراد، ورود آنها به راه پله یا پارکینگ را تشخیص می دهد و لامپ ها را روشن می کند. کلید هوشمند روشنایی برای کنترل امنیت ساختمان ها در قسمت پشت بام و محوطه های باز نیز بسیار کاربردی است.
پنل مرکزی هوشمند منزل
پنل مرکزی در ساختمان های هوشمند به عنوان یک کنترل کننده مرکزی عمل می کند. شما می توانید تمام کلیدها، سیستم های روشنایی، سیستم سرمایشی و گرمایشی و سیستم امنیتی را با این پنل مرکزی مدیریت و نظارت کنید و عملکرد آنها را در تاچ پنل مشاهده کنید.
در حقیقت، پنل مرکزی هوشمند این امکان را برای ساکنین منازل فراهم می کند تا سیستم سرمایشی، گرمایشی، صوتی و تصویری، ایمنی، آبیاری، دوربین های مداربسته، سیستم اعلام حریق و سیستم روشنایی منزل خود را به راحت ترین حالت ممکن کنترل کنند. سیستم عامل های به کار رفته در پنل مرکزی هوشمند منزل در دو نوع سیستم عامل اندروید و سیستم عامل لینوکس عرضه می شوند. با توجه به گستردگی و فراوانی سیستم عامل اندروید، تقاضا برای این نوع پنل مرکزی بیشتر است.
ماژول عملگر هوشمند
سیستم هوشمند سازی ساختمان از اتصال ماژول های هوشمند به تجهیزات روشنایی، صوتی و تصویری، دوربین های مداربسته، الکتریکی، آبیاری و غیره به وجود می آید. در حقیقت، ماژول عملگر یکی از مهم ترین اجزای هوشمند سازی ساختمان است. این ماژول را می توان به تلفن هوشمند یا هر سیستم ارتباطی دیگر متصل کرد و از این طریق در هر زمان و هر مکانی بر عملکرد تمام لوازم هوشمند منزل نظارت داشت. ماژول عملگر انواع مختلفی دارد که در بین آنها رله هوشمند جهت افزایش بهره وری در روشنایی و سرمایش و گرمایش از محبوبیت بیشتری برخوردار است.
دستگاه آبیاری هوشمند
سیستم آبیاری هوشمند یکی دیگر از اجزای مورد نیاز جهت هوشمند سازی ساختمان است. به کمک آبیاری هوشمند می توانید آبیاری باغچه های حیاط و گیاهان آپارتمانی خود را مدیریت کنید. سنسورهای به کار رفته در آبیاری هوشمند به دما و رطوبت حساس هستند. این حسگرها داده های مربوط به رطوبت و دما را به صورت دقیق جمع آوری می کنند و در اختیار سیستم آبیاری هوشمند قرار می دهند.
آبیاری هوشمند را می توان بر اساس فاکتورهایی مانند نوع خاک، نیاز گیاه، شرایط آب و هوایی، دما و رطوبت برنامه ریزی کرد. سیستم آبیاری هوشمند با استفاده از اینترنت و بر اساس تنظیمات اعمال شده به طور اتوماتیک اقدام به آبیاری گل ها و گیاهان شما می کند. این سیستم از راه دور و از طریق تلفن هوشمند یا لپ تاپ قابل کنترل است. آبیاری هوشمند همچنین بر روی انواع موتورهای آب، کف کش، شیرهای برقی، پمپ های آب تک فاز و سه فاز، پمپ های آب استخر و غیره قابل نصب است.
کنترل دما و سنسورهای دما هوشمند
سنسورهای دما در ساختمان های هوشمند به منظور اندازه گیری دقیق دما در بخش های مختلف ساختمان کاربرد دارند. سنسورهای دما با توجه به نوع عملکرد به انواع مختلفی دسته بندی می شوند:
- سنسور دمای کانالی
- سنسور دمای محیطی
- سنسور دمای محیطی
سنسور دمای کانالی: این سنسور وظیفه اندازه گیری دمای کانال های هوا و کانال های سرمایشی و گرمایشی را بر عهده دارد.
سنسور دمای محیطی: این سنسور وظیفه اندازه گیری دمای قسمت های مختلف ساختمان مانند اتاق ها را بر عهده دارد.
سنسور دمای کمربندی: این سنسور وظیفه اندازه گیری دمای لوله ها و مخازن آب را بر عهده دارد.
قفل های هوشمند
قفل های هوشمند نوع خاصی از قفل ها هستند که با فناوری های جدیدی کار می کنند. این قفل ها از بدنهی بسیار مستحکم ساخته شده اند و سیستم های هوشمند آن مانع از باز شدن قفل توسط افراد نا آشنا می شود. قفل های هوشمند به تلفن و تبلت متصل می شوند و می توانید با دادن برنامه به آن باز و بسته شدن درب ساختمان را از راه دور و در هر زمان کنترل و مدیریت کنید. قفل کارتی، قفل رمزدار، قفل تشخیص چهره از متداول ترین نمونه های قفل های هوشمند ساختمان هستند.
دستگاه فرمان صوتی هوشمند
یکی از جدیدترین تجهیزات هوشمند سازی ساختمان دستگاه فرمان صوتی هوشمند است. این دستگاه بر پایه گفتار کار می کند و قادر است صدای کاربر را تشخیص دهد. با نصب پنل فرمان صوتی مدیریت بر تجهیزات هوشمند ساختمان به میزان بسیار زیادی راحت می شود. امکان پخش موسیقی، کنترل بر کلیه سیستم های هوشمند ساختمان از طریق فرمان صوتی، مدیریت دوربین های مداربسته و سیستم اعلام حریق نمونه هایی از قابلیت های منحصر به فرد دستگاه فرمان صوتی هوشمند است.
آژیر خطر هوشمند
آژیر خطر هوشمند یکی از ماژول های اصلی و مهم در نصب سیستم های امنیتی و نظارتی است. اعلام کننده خطر هوشمند قابلیت یکپارچه سازی با سایر تجهیزات هوشمند ساختمان را دارد. به عنوان مثال شما می توانید تنظیمات آژیر خطر هوشمند را به گونه ای انجام دهید که به محض نشت گاز، نشت آب یا انتشار دود یا گاز مونوکسید کربن افراد ساکن در محل را مطلع کند. علاوه بر این، با برنامه ریزی مناسب آژیر خطر هوشمند می توان امکان برقراری تماس با مراکز امدادرسانی مانند پلیس یا آتش نشانی را در صورت لزوم فراهم آورد.
سیستم های سرمایش و گرمایش هوشمند
سیستم های سرمایش و گرمایش هوشمند یکی از ملزومات خانه هوشمند است و تاثیر مثبتی بر صرفه جویی منابع انرژی و کم شدن هزینه های مصرفی، نگهداری و تعمیرات سیستم های سرمایشی و گرمایشی دارد. این سیستم جهت تنظیم تهویه و دمای مناسب در قسمت های مختلف ساختمان به کار می رود و قابل برنامه ریزی است. با انجام تنظیمات مناسب می توانید سیستم های سرمایش و گرمایش ساختمان را به صورت اتوماتیک از راه دور و توسط گوشی موبایل یا لپ تاپ مدیریت کنید. به عنوان مثال شما می توانید دمای اتاق ها و سالن پذیرایی را قبل از رسیدن به منزل و از راه دور تنظیم کنید.
سیستم بهینه سازی مصرف انرژی
سیستم بهینه سازی مصرف انرژی از جدیدترین اجزای هوشمند ساختمان است. این سیستم با هدف تنظیم اتوماسیون ساختمان ها یا سیستم BAS باعث مصرف صحیح انرژی در ساختمان می شود. سیستم بهینه سازی مصرف انرژی قابل برنامه ریزی است و می توان آن را با سیستم روشنایی، سیستم سرمایش و گرمایش، باز و بسته کردن اتوماتیک پنجره ها و …هماهنگ کرد. به عنوان مثال با دادن برنامه در یک زمان مشخص به طور خودکار و حتی از راه دور سیستم روشنایی منزل خاموش یا روشن شود، یا به طور خودکار درجه حرارت شیرهای برقی آب را تنظیم کند.
کلام آخر
ما در این مطلب به بررسی مهم ترین اجزای هوشمند سازی ساختمان پرداختیم. توجه داشته باشید که هزینه هوشمند سازی ساختمان با توجه به نوع کاربرد و قابلیت ها متفاوت است. هرچه قابلیت های سیستم هوشمند یک ساختمان بیشتر باشد، مسلما به هزینه بیشتری نیاز خواهید داشت. ضمانت نامه و خدمات پس از فروش تجهیزات هوشمند در کنار گواهی کیفیت کالا از جمله موارد مهمی است که به هنگام تامین این نوع سیستم باید به آن توجه داشته باشید.
پاسخ به سوالات متداول
1-چرا باید ساختمان خود را هوشمند کنیم؟
هوشمند سازی ساختمان نقش بسیار زیادی بر تامین آسایش و رفاه ساکنین آن دارد. علاوه بر این، در طولانی مدت باعث صرفه جویی در تامین هزینه های مصرف انرژی، نگهداری و تعمیر سیستم های مختلف ساختمان خواهد شد.
2-آیا تجهیزات و سیستم های هوشمند منزل گارانتی دارد؟
بله. گارانتی و خدمات پس از فروش و همچنین، ضمانت کیفیت محصولات از جمله امتیازات خرید تجهیزات هوشمند ساختمان از رهاورد نیرو است.
3-مهمترین اجزای هوشمند سازی ساختمان کدامند؟
سیستم روشنایی، سیستم اعلام حریق، سیستم دوربین های مداربسته، سیستم سرمایشی و گرمایشی، سیستم آبیاری،ماژول عملگر هوشمند، قفل هوشمند، پنل کنترل هوشمند