آفلاین شدن دوربین مداربسته ( از کار افتادن دوربین مداربسته ) به این معنی است که دوربین هیچ تصویری یا ویدئویی ندارد یا شما نمی توانید تصاویر ثبت شده توسط دوربین ها را از راه دور مشاهده کنید. در این وضعیت راه حل چیست؟ آیا باید با یک تکنسین تماس بگیریم؟
برای رفع مشکل خرابی دوربین مداربسته لزوما نیاز به کمک گرفتن از کسی نیست. روش های عیب یابی در بیشتر مواقع به شما کمک می کند تا به تنهایی و به سرعت ایراد را شناسایی و مشکل را برطرف نمایید. ما در این مطلب به شما آموزش می دهیم که از چه روش هایی برای عیب یابی آسان دوربین نظارتی خود استفاده کنید. تا انتها ما را همراهی کنید.
دلایل مختلفی برای خرابی دوربین نظارتی وجود دارند. برخی مواقع آفلاین شدن دوربین مداربسته ممکن است مربوط به عدم پخش ویدئو، عدم ثبت تصاویر یا ویدئها در شب و … باشند. اما نگران نباشید. روش های ساده ای برای عیب یابی وجود دارد که می توانید بدون نیاز به تکنسین و پرداخت هزینه اضافی، خودتان انجام دهید.
خرید دوربین نظارتی از برندهای معتیر همچنین می تواند در این شرایط شما را از نگرانی نجات دهد. شرکت های معتبر همیشه محصولات خود را با گارانتی و پشتیبانی فنی ارائه می دهند. بنابراین، چنانچه دوربین مداربسته شما خراب شود، تیم پشتیبانی شرکت کار عیب یابی و تعمیر آن را رایگان انجام می دهد.
نحوه عیب یابی آفلاین شدن دوربین مداربسته
ما در این بخش به دلایل از کار افتادن دوربین مداربسته اشاره کرده ایم:
منبع تغذیه و اتصالات را بررسی کنید!
منبع تغذیه و اتصالات را بررسی کنیدبله، علت خرابی دوربین مداربسته ممکن است به همین سادگی باشد! احتمال دارد سیم برق از جای خود کنده یا اتصالات شده باشند. دفترچه راهنمای دوربین را مطالعه کنید و ببینید دوربین و کابل ها همانطور که انتظار می روند، وصل شده اند یا خیر. تنها کاری که باید انجام دهید این است که اتصالات شل را محکم کنید یا آنها را در محل مناسب قرار دهید.
همچنین بخوانید : بهترین دوربین مخفی برای منزل
اگر دوربین نظارتی شما بیسیم است، اتصال WiFi را بررسی کنید. کابل شبکه را برای بررسی اینکه آیا اتصال شبکه درست است یا خیر چک کنید. علاوه بر این باید منبع تغذیه را بررسی کنید. اگر دوربین نظارتی شما سیمی است، مطمئن شوید که سیگنال ویدئویی و منبع تغذیه به خوبی منتقل می شوند. علاوه بر این، چک کنید ببینید آیا یک انژکتور یا سوئیچ POE صحیح و قابل اجرا برای دوربین نظارتی سیمی وجود دارد یا خیر. در آخر، کلیه اتصالات به دستگاه ضبط کننده NVR/DVR را بررسی کنید.
کابل ها را بررسی کنید!
چنانچه علت کار نکردن دوربین مداربسته مربوط به فرکانس بالا باشد، به احتمال زیاد کابل کشی ایراد دارد. مخصوصا اگر چراغ های LED دید در شب در تاریکی روشن نمی شوند، بدون شک مشکل از کابل است که باعث می شود تصویری در شب ثبت نشود. از یک کابل دیگر برای اتصال به دوربین استفاده کنید و ببینید مشکل حل شده است یا خیر. چنانچه دوربین نظارتی شما از نوع آنالوگ است، توصیه می کنیم از کابل های CAT5 و CAT6 که استحکام و کیفیت بالایی دارند، استفاده نمایید.
تنظیمات دوربین را بررسی کنید!
تنظیمات دوربین یکی از مواردی است که به هنگام از کار افتادن دوربین نظارتی باید چک شود. چنانچه دوربین نظارتی شما 24ساعته هفته ضبط نمی کند، هیچ هشدار تشخیص حرکتی ندارد، نمی تواند به WiFi متصل شود یا در شب تصویربرداری نمی کند، فقط به این دلیل است که تنظیمات به درستی تنظیم نشده اند.
به یاد داشته باشید که برخی از امکانات و قابلیت های دوربین های نظارتی به طور پیش فرض فعال شده اند. اما برخی دیگر نیاز به فعال کردن دارند.
در مدل های پیشرفته تر دوربین نظارتی، نرم افزاری بر روی موبایل یا رایانه وجود دارند که می توانید به راحتی از طریق آنها تنظیمات را انجام دهید.
دستگاه را مجددا راه اندازی کنید!
یک قانون طلایی در عیب یابی دستگاه های الکترونیکی خراب بویژه دوربین های مداربسته وجود دارد و آن هم راه اندازی مجدد دستگاه است. دوربین نظارتی خود را مجددا راه اندازی کنید تا حافظه پنهان دستگاه در حالت تراز، تنظیمات برای کالیبراسیون مجدد و اتصالات برای بازبینی خودکار آزاد شوند. برای راه اندازی دستگاه، منبع تغذیه را جدا کنید. اجازه بدهید چند ثانیه بگذرد ( در حالت ایده ال 10 تا 30 ثانیه)، سپس دوباره منبع تغذیه را وصل کنید.
بررسی کنید که آیا IP دوربین تداخل دارد یا خیر!
هر دوربین نظارتی تحت شبکه یک آدرس IP منحصر به فرد دارد که از طریق آن می تواند داده ها را از اینترنت یا شبکه کامپیوتری ارسال و دریافت کند. چنانچه دستگاه دیگری از همان IP دوربین استفاده کند، تداخل ایجاد می شود و باعث می شود دوربین نظارتی شما کار نکند. بنابراین، مطمئن شوید که IP دوربین تداخل نداشته باشد.
دو روش برای انجام این کار وجود دارد؛ در کامپیوتری که دوربین تان به آن وصل است، در کادر جستجوی ویندوز، عبارت cmd را تایپ کنید تا خط فرمان DOS باز شود. سپس، دستور arp-a را تایپ کنید و ببینید آیا تداخل IP وجود دارد یا خیر.
روش دیگر، تایپ دستور-t آدرس + IP ping است. به عنوان مثال، اگر آی پی دوربین شما 192.168.0.999 است، باید دستور-t 192.168.0.999 ping را تایپ کنید. اگر نتایجی را با عبارت ” غیرقابل دسترس” یا ” منقضی شده” دریافت کردید، به این معنی است که دوربین تحت شبکه شما به شبکه متصل نیست. IP دوربین را تغییر دهید تا مشکل برطرف شود.
سیستم عامل دوربین نظارتی را به روز رسانی کنید!
اکثر شرکت های تولید کننده نرم افزارهای خود را به طور منظم به روز رسانی می کنند تا مشکلات و ایرادات دوربین های نظارتی را برطرف و برخی قابلیت های جدید را اضافه کنند. به وب سایت رسمی برند دوربین نظارتی خود مراجعه کنید. چنانچه سیستم عامل جدیدی برای دوربین نظارتی شما منتشر شده است، نرم افزار سیستم امنیتی خود را به آخرین نسخه آپدیت کنید. آپدیت نرم افزار فرایند ساده ای دارد. شما می توانید از طریق راهنمای موجود در سایت، به راحتی به روز رسانی را انجام دهید. توجه داشته باشید که سیستم عاملی که قصد دانلود آن را دارید باید با نسخه دوربین شما مطابقت داشته باشد.
اپلیکیشن سیستم امنیتی (Client software) خود را به روز رسانی کنید!
چنانچه نمی توانید از طریق نرم افزار به دوربین نظارتی متصل شوید، احتمالا مشکل از عدم سازگاری نرم افزار با سیستم عامل است. سیستم عامل دوربین و نرم افزار را به آخرین نسخه به روز رسانی کنید. آنگاه مشکل حل خواهد شد. به عنوان مثال اگر نمی توانید از راه دور و از طریق اپلیکیشن موبایل به دوربین دسترسی داشته باشید، باید نرم افزار را به آخرین نسخه آپدیت کنید.
دوربین مداربسته را به تنظیمات مجدد کارخانه برگردانید (ریست کنید)
ریست فکتوری یا تنظیمات کارخانه همیشه یک راه حل کارآمد برای رفع مشکلات دوربین نظارتی است. برخی از مدل های دوربین نظارتی مجهز به دکمه تنظیم مجدد هستند. با فشار دادن این دکمه تنظیمات دوربین بر روی حالت پیش فرض کارخانه قرار می گیرند. در برخی مدل های دیگر یک سوراخ پین برای ریست فکتوری وجود دارد. برای فعال کردن آن باید از یک سوزن استفاده کنید.
به یاد داشته باشید که با ریست فکتوری کردن دستگاه، تمام تنظیمات به حالت پیش فرض کارخانه برخواهند گشت و باید قابلیت های مورد نظر خود را مجددا تنظیم نمایید.
از ” سوالات متداول” در مورد علت کار نکردن دوربین نظارتی کمک بگیرید
پاسخ بیشتر ابهامات و پرسش هایی که درباره دوربین نظارتی دارید را می توانید از قسمت ” سوالات متداول” پیدا کنید. بسیاری از برندها و تولیدکنندگان دوربین امنیتی بخشی را تحت عنوان ” سوالات متداول” در وب سایت خود داند. می توانید به وب سایت رسمی آنها مراجعه کنید. کلمات کلیدی مشکل مورد نظرتان را تایپ و عیب یابی مربوطه رادریافت کنید.
از تیم پشتیبانی فنی کمک بگیرید!
بیشتر شرکت های ارائه دهنده تجهیزات امنیتی و حفاظتی از پشتیبانی فنی رایگان برخورداند. چنانچه نتوانستید با کمک روش های بالا، مشکل دوربین امنیتی خود را برطرف نمایید، به این شرکت ها ایمیل بزنید یا برای مشاوره تماس بگیرید و از تکنسین های حرفه ای راهنمایی بگیرید.
پیشگیری بهتر از درمان است (نتیجه گیری)
از کار افتادن دوربین مداربسته می تواند دلایل متعددی داشته باشد. هنگام بروز این مشکل، ابتدا منبع تغذیه و اتصالات را چک کنید. اگر ایرادی در این قسمتها وجود نداشت، به سراغ کابل ها بروید و از سالم بودن آنها مطمئن شوید. راه اندازی مجدد دستگاه، به روز رسانی سیستم عامل و نرم افزار دوربین از روش های ساده برطرف کردن این مشکل هستند. چنانچه هیچکدام از این روش ها موثر نبود، از یک متخصص کمک بگیرید.
با این حال، به یاد داشته باشید که با خرید یک دوربین مداربسته از برندهای معتبر مشکلات و ایرادات کمتری خواهید داشت. دوربین های نظارتی برند نه تنها قابل اعتماد و بادوام هستند بلکه بالاترین کیفیت را نیز دارند. محصولات برند اگرچه کمی گران هستند اما در دراز مدت هزینه نگهداری و تعمیر کمتری خواهند داشت.
سوالات متداول
[rank_math_rich_snippet id=”s-47a8daad-9b04-41d1-9788-d340035ea4e7″]
رهاورد نیرو فروشنده انواع دوربین نظارتی
رهاورد نیرو فروشنده انواع دوربین امنیتی بطور اینترنتی در سراسر ایران می باشد . همچنین شما می توانید برای خرید دزدگیر اماکن ، نصب دزدگیر اماکن و نصب دوربین مداربسته با مشاوران ما تماس حاصل نمایید.