امروزه با وجود طیف گسترده ای از انواع دوربین مداربسته، راه حل های متنوعی برای حفظ ایمنی و امنیت ساختمان های مسکونی، اداری، تجاری و صنعتی وجود دارد. از طرف دیگر، این تنوع انتخاب و خرید دوربین مداربسته مناسب برای یک ساختمان را چالش برانگیز می کند. اما نگران نباشید. در این محتوا انواع مختلف دوربین مداربسته بر اساس شکل ظاهری، تکنولوژی به کار رفته و نوع کاربرد را معرفی می کنیم تا با آگاهی بیشتری نسبت به خرید دوربین مداربسته از شرکت رهاورد نیرو اقدام نمایید.
انواع دوربین مداربسته بر اساس شکل ظاهری
به طور کلی، دوربین های مداربسته از لحاظ شکل ظاهری به انواع زیر دسته بندی می شوند که عبارتند از:
- دوربین مداربسته لامپی
- دوربین مداربسته اسپید دام یا گردان (چرخشی)
- دوربین مداربسته 360 درجه یا چشم ماهی
- دوربین مداربسته پین هول یا مینیاتوری
- دوربین مداربسته حرارتی
- دوربین مداربسته C-Mount
- دوربین مداربسته صنعتی یا BOX
- دوربین مداربسته مخفی یا کوچک
- دوربین مداربسته دید در شب یا IR LED
- دوربین مداربسته مکعبی یا Cube
- دوربین های مادون قرمز یا فروسرخ IR
دوربین مداربسته لامپی
دوربین های لامپی ظاهری شبیه به یک لامپ دارند و در سرپیچ به جای لامپ بسته می شوند. این نوع دوربین مانند دوربین های تحت شبکه، بی سیم هستند و از طریق WiFi متصل می شوند. زاویه دید دوربین های لامپی 360 درجه است. بنابراین چنانچه در وسط اتاق نصب شوند، می توانند کل محیط را زیر نظر داشته باشند و پوشش دهند. از دوربین های لامپی در محیط هایی که محدودیت نصب دوربین های مداربسته وجود دارد، استفاده می شود.
دوربین مداربسته اسپید دام یا گردان (چرخشی)
دوربین اسپید دام از قوی ترین دوربین های مداربسته و بسیار پیشرفته هستند که جهت کنترل تردد و بررسی جزئیات به کار می روند. این دوربین ها ظاهری شبیه دوربین های دام درند، با این تفاوت که گردان هستند. اگر برای نظارت بر محیط های بزرگ به دنبال خرید و نصب دوربین مداربسته مناسب هستید، دوربین اسپید دام بهترین گزینه است زیرا قابلیت زوم قدرتمندی دارد.
دوربین مداربسته 360 درجه یا چشم ماهی
دوربین چشم ماهی نوعی دوربین تحت شبکه است که لنزی شبیه چشم ماهی دارد. زاویه دید دوربین چشم ماهی 360 درجه است و قابلیت دریافت و ثبت تصاویر در تمامی زوایا را دارد. دوربین چشم بسته از نوع دوربین های تحت شبکه است اما قابلیت دید در شب ندارد. بنابراین، در محیط های کم نور نمی تواند تصاویر با کیفیتی را ثبت کند. بنابراین توصیه می کنیم قبل از نصب دوربین مداربسته چشم ماهی میزان نور محیط را بررسی کنید.
دوربین مدار بسته دام(dome) یا دوربین مدار بسته گنبدی
یکی از انواع دوربین مداربسته دوربین مدار بسته دام، که متداول ترین مدل دوربین مدار بسته فضاهای سرپوشیده محسوب می گردد. دوربین های مدار بسته دام در اکثر کسب و کارها نصب می شوند. توجه داشته باشید که زاویه دید دوربین دام به راحتی برای افراد قابل تشخیص نیست، به همین دلیل سارقان حرفه ای به آسانی نمی توانند از زاویه دید دوربین فرار کنند.
خوشبختانه این دوربین ها دارای زاویه چرخش نسبتاً خوب و زوم سریعی است. قابلیت هایی که آن را مناسب مکان های سربسته ای نظیر شرکت ها و مغازه ها کرده است. لازم به ذکر است که خرید دزدگیر اماکن در جلوگیری از وقوع جرم و حفظ امنیت شرکت ها و سایر مکان های حساس مانند فروشگاه ها تاثیر فوق العاده ای دارد.
دوربین مداربسته پین هول یا مینیاتوری
دوربین مینیاتوری که به نام پین هول و سوزنی نیز شناخته می شود، ابعادی به اندازه یک قوطی کبریت دارد. این نوع دوربین رایج ترین نوع دوربین مخفی یا جاسوسی است و مجهز به یک لنز ثابت و میکروفون جهت دریافت صدا می باشد. دوربین مینیاتوری را می توان در محیط هایی که بدلیل فعالیت های صنعتی امکان استفاده از دوربین معمولی نیست، استفاده کرد. البته این نوع دوربین به نسبت دوربین های بولت و دام از کیفیت پایین تری برخوردار است. همچنین، دوربین های سوزنی از قابلیت دید در شب پشتیبانی نمی کنند.
دوربین مداربسته حرارتی
دوربین های حرارتی (Thermal) به جای اینکه به نور حساس باشند به پرتوهای حرارتی حساسیت دارند. این نوع دوربین ها تصویر ثبت شدهی خود را با توجه به شکل حرارتی محیط می سازند. از دوربین های حرارتی برای تشخیص و مکان یابی موجودات زنده و جمع آوری اطلاعات در تاریکی مطلق یا در شرایط جوی نامساعد استفاده می شود.
دوربین مداربسته C-Mount
دوربین C-Mount امکان جابجایی و تعویض لنز را دارد. این ویژگی باعث شده است این دوربین ها کاربری های متفاوتی داشته باشند. دوربین C-Mount همچنین، با تغییر لنزها می تواند فواصل بیش از 12 متر را پوشش دهد. اگر به دنبال دوربین مداربسته ای هستید که از فوکوس و بزرگنمایی خوبی برخوردار باشد، خرید دوربین مداربسته C-Mount از رهاورد را در اولویت قرار دهید!
دوربین مداربسته صنعتی یا BOX
دوربین جعبه ای یا صنعتی، همانطور که از نامش پیداست، ظاهری جعبه مانند دارد و مستطیل شکل است. بدنیی دوربین صنعتی معمولا از فلز یا پلاستیک مقاوم است و اغلب در فضاهای صنعتی و تجاری نصب می شود. اما می توان آن را برای ساختمان های مسکونی نیز به کار برد.
دوربین مداربسته مخفی یا کوچک
دوربین مخفی که به دوربین بند انگشتی نیز شناخته می شود، نوعی دوربین مداربسته کوچک است که برای انجام عملیات های جاسوسی و مخفی از آن استفاده می شود. دوربین های مخفی قابلیت دید در شب دارند و تصاویر باکیفیتی را ثبت می کنند. امروزه از دوربین های مداربسته کوچک بیشتر به منظور پیشگیری از سرقت خودرو استفاده می شود.
دوربین مداربسته دید در شب یا مادون قرمز(IR LED)
دوربین های دید در شب از نور مادون قرمز برای تشخیص تصاویر در فضاهای تاریک یا شب استفاده می کنند. در این نوع دوربین ها، تعدادی LED در اطراف لنز دوربین وجود دارد. نورهای مادون قرمز بوسیله یک سنسور در فضاهای تاریک روشن می شوند. امروزه تقریبا اکثر دوربین های مداربسته از قابلیت دید در شب یا IR LED پشتیبانی می کنند. میزان دید در شب در یک دوربین مداربسته با توجه به تعداد IRها، نوع و اندازهی آنها متفاوت است و معمولا از 15 تا 60 متر متغیر می باشد.
دوربین مداربسته مکعبی یا Cube
اگر نیاز به نصب دوربین مداربسته کوچک، ارزان اما کاربردی دارید، ما خرید دوربین کیوب (مکعبی) را به شما پیشنهاد می کنیم. دوربین مداربسته کیوب دارای بدنهی مکعب شکل از جنس پلاستیک مقاوم و ضدآب است. این نوع دوربین ها علاوه بر ضبط تصاویر، قابلیت دریافت و ذخیره صداهای محیط را دارند. زاویه دید دوربین های کیوب دارای لنز ثابت و زاویه 90 درجه است و محیط اطراف خود را کاملا پوشش می دهد. دوربین های مکعبی بیشتر مناسب نصب در محیط های اداری و منازل هستند.
دوربین های مادون قرمز یا فروسرخ IR
دوربین های مادون قرمز یا IR از فناوری نور مادون قرمز برای تشخیص تصاویر در محیط های باز و کم نور استفاده می کند. این نوع دوربین ها به دو شیوه آشکارسازی و تصویربرداری حرارتی عمل می کند و توانایی تشخیص اشیاء یا افراد از فاصله تقریبی 18 متری را دارد.
دوربین مدار بسته بولت
اگر تصمیم دارید که از زاویه به خصوصی تصویربرداری کنید و نیازی به چرخش دوربین نمی بینید، دوربین های بولت گزینه ی مناسبی برای خرید دوربین مدار بسته شما محسوب می شوند. دوربین بولت در یک زاویه خاص قرار می گیرد و قدرت چرخش ندارد. ولی ویژگی های دید در شب آن با کمک (مادون قرمز) و تصویر برداری از فواصل طولانی، از دوربین مدار بسته بولت دوربینی ممتاز ساخته است.ضمناً برای دوربین مداربسته بولت پوشش مخصوصی وجود دارد که از دوربین مدار بسته شما از گرد و غبار، بارش و نزولات آسمانی و… محافظت می شود.
انواع دوربین مداربسته بر اساس تکنولوژی
دوربین های مداربسته با توجه به تکنولونولوژی به کار رفته در آنها، به سه دسته تقسیم بندی می شوند که عبارتند از:
- دوربین مداربسته آنالوگ
- دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP
- دوربین مداربسته HD
- تکنولوژی دوربین وای فای
- دوربین مدار بسته بی سیم
دوربین مداربسته آنالوگ
دوربین های آنالوگ اولین نسل دوربین های مداربسته هستند که از سیگنال های آنالوگ و با سرعت پایین کار می کنند. این نوع دوربین ها به وسیله کابل کواکسیال به دستگاه های ضبط کننده DVR متصل می شوند. حداکثر رزولوشن تصاویر در دوربین های آنالوگ 582*960 است. به همین دلیل، در مقایسه با دوربین های دیگر از کیفیت تصاویر پایین تری برخوردار هستند. دوربین های آنالوگ به دلیل نصب راحت و قیمت ارزانی که دارند، بیشتر در منازل و کسب و کارهای کوچک استفاده می شوند.
دوربین مداربسته تحت شبکه یا IP
دوربین های تحت شبکه (IP) یا اینترنتی یکی از باکیفیت ترین و کاربردی ترین دوربین های مداربسته امروزی است. ساختار به کار رفته در سیستم دوربین های تحت شبکه به گونه ای است که با تنظیم آدرس (IP) بر روی آنها، کاربر می تواند از طریق اینترنت و به صورت آنلاین تصاویر ارسال شده را مشاهده کند. در دوربین های تحت شبکه، برخلاف دوربین های آنالوگ، از دستگاه ضبط NVR استفاده می شود.
دوربین مداربسته HD
دوربین های اچ دی رزولوشن تصویر بسیار بالایی دارند. در نتیجه کیفیت تصویربرداری در این نوع دوربین ها بالا است و شما به راحتی می توانید چهره افراد را تشخیص دهید. دوربین های مدار بسته HD بیشتر در محیط های حساس مانند بانک ها، مراکز نظامی، ادارات مهم، فرودگاه ها و … نصب می شوند.
تکنولوژی UVC (4 IN 1)
تکنولوژی UVC جدیدترین فناوری سیستم های نظارت تصویری HD است. دوربین های مداربسته 4 in 1 می توانند خروجی تمام تکنولوژی های موجود در بازار را پشتیبانی کنند. این نوع دوربین ها اغلب دارای خروجی آنالوگ، AHD و CVI هستند. از این نوع دوربین در پروژه های ترکیبی استفاده می شود. به عنوان مثال، چنانچه در یک پروژه یک عدد دوربین AHD و یک عدد دوربین CVI یا TVI نصب باشد، به راحتی می توانید تصاویر ارسالی از هر سه نوع دوربین را به طور همزمان داشته باشید.
تکنولوژی دوربین وای فای
تکنولوژی دوربین WiFi امکان انتقال حجم بسیار زیادی از اطلاعات با سرعت بالا را در اختیار کاربران قرار می دهد. فرستنده های دیجیتالی که از تکنولوژی وای فای استفاده می کنند، حساسیت کمتری نسبت به شرایط محیطی و نویز دارند. دوربین های مداربسته ای که مجهز به آنتن وای فای هستند معمولا برد انتقال زیادی ندارند. به همین دلیل، پیشنهاد می شود از آنتن های حرفهای دیجیتالی برای افزایش برد استفاده شود.
دوربین مدار بسته بی سیم
یکی از جدیدترین انواع دوربین مدار بسته دوربین های بی سیم می باشد. شاید زمانی که توضیحات دوربین مداربسته آی پی را مطالعه می کردید، متوجه محدودیت این نوع از دوربین ها به واسطه استفاده از اینترنت شده باشید. اینترنتی که گاهی اوقات با افت سرعت شدیدی مواجه می شود و هر از گاهی در کشور ما به طور کامل قطع می گردد.
از طرفی قابلیت نصب راحت برای دوربین های مدار بسته بسیار اهمیت دارد. مدل دوربین مداربسته بی سیم دیگری نیز وجود دارد که با کمک تجهیزات جداگانه ای بدون نیاز به اینترنت عمل می کنند. این نوع از دوربین های مدار بسته بی سیم ضمن نصب راحت، محدودیت استفاده از اینترنت را از خود برداشته اند و دوربین های مناسبی از این نظر محسوب می شوند. ضمن آنکه قدرت زوم و زاویه دید آن ها نیز بسیار مناسب بوده و بی شک یکی از مهم ترین انواع دوربین مدار بسته می باشد.
انواع دوربین مداربسته بر اساس لنز
برای خرید دوربین مداربسته مناسب باید اطلاعات کاملی درباره انواع لنز دوربین مداربسته داشته باشید و تفاوت هر کدام را بدانید. به طور کلی، لنز دوربین مداربسته به هفت دسته تقسیم بندی می شود:
لنز وریفوکال یا متغیر
لنز وریفوکال فاصله کانونی متغیری دارد. به همین دلیل، زاویه دید وسیع تری را در اختیار کاربر قرار می دهد. لنزهای متغیر دارای دو عدد چرخ دنده جهت تنظیم زاویه دید و فوکوس هستند که امکان تغییر عمق دید را برای کاربر فراهم می آورند. فاصله کانونی در لنزهای وریفوکال به صورت دستی تنظیم می شود. بنابراین، دوربین باید در محلی نصب شود که امکان دسترسی راحت به آن وجود داشته باشد.
دوربین مداربسته AL
دوربین مداربسته AL نوع پیشرفته ای از دوربین های IP هستند که بر اساس فناوری هوش مصنوعی کار می کنند. این نوع دوربین ها از یک تراشه هوش مصنوعی برخوردار هستند که به آنها قابلیت پردازش دقیق را می دهد. از دوربین های AL برای عملکردهای تحلیلی پیشرفته مانند شمارش افراد، تشخیص شماره پلاک، تشخیص خودرو، تشخیص چهره استفاده می شود.
لنز واید دوربین مداربسته
لنزهای واید یکی از پرطرفدارترین لنزها به هنگام نصب دوربین مداربسته هستند. در لنزهای واید فاصله کانونی از قطر سنسور کمتر است. این ویژگی موجب می شود لنزهای واید زاویه دید وسیع تری را در اختیار کاربر قرار دهند. لنزهای واید معمولا در محیط های داخلی بزرگ یا فضاهای بیرونی مانند پارکینگ ها کاربرد دارند.
لنز تله دوربین مداربسته
لنزهای تله تصاویر را با زاویه دید بسته تری ارائه می دهند. فاصله کانونی لنزهای تله از قطر تصویری که روی فیلم تشکیل می شود، بلندتر است. در حقیقت، هر نوع لنزی که فاصله کانونی آن از لنز نرمال بلندتر باشد، لنز تله است. از لنزهای تله اغلب در مکان هایی که شناسایی افراد اهمیت دارد یا نیاز به تصویربرداری از یک ناحیه مشخص است، استفاده می شود.
لنز نرمال
لنزهایی که فاصله کانونی آنها با سنسور دوربین هم اندازه باشد، لنز نرمال نامیده می شوند. لنزهای نرمال زاویه دید زیادی در اختیار کاربر قرار می دهد اما قابلیت زوم تصویر را ندارد. اندازه فاصله کانونی مورد استفاده در لنزهای نرمال تقریبا همان فاصله کانونی است که توسط چشم انسان رویت می شود و در حد 3.6 میلی متر است.
پاسخ به سوالات متداول
1_از دوربین مداربسته لامپی در چه فضاهایی استفاده می شود؟
دوربین لامپی زاویه دید 360 درجه دارد. بنابراین برای محیط هایی که نیاز به پوشش کامل دارند اما همزمان با محدودیت تعداد نصب دوربین مداربسته مواجه هستند، کاربرد دارند.
2_ دوربین اسپید دام چه تفاوتی با دوربین مداربسته دام دارد؟
دوربین اسپید دام قابلیت چرخش دارد.
3-دوربین مداربسته AL چه کاربردی دارد؟
از دوربین های AL برای عملکردهای تحلیلی پیشرفته مانند شمارش افراد، تشخیص شماره پلاک، تشخیص خودرو، تشخیص چهره استفاده می شود.
4-فاصله کانونی لنز نرمال چقدر است؟
فاصله کانونی لنز نرمال 3.6 میلیمتر است.
5-بهترین نوع لنز برای نظارت بر پارکینگ چیست؟
دوربین مداربسته با لنز واید یک گزینه مناسب برای نظارت بر فضاهای باز مانند پارکینگ ها هستند.