نصب اعلام حریق یکی از مهم ترین تجهیزات ساختمان های ادرای،مسکونی و تجاری محسوب می گردند. از طرفی آشنایی با انواع سیستم های اعلام حریق موجب انتخاب بهتر پیمانکاران خواهد شد. بنابراین در این مقاله به طور مختصر به توضیح انواع سیستم اعلام حریق خواهیم پرداخت و مزایا و معایب انتخاب هر یک از آن ها را برخواهیم شمرد.
انواع سیستم اعلام حریق
اعلام حریق به سه گروه آدرس پذیر، متعارف و وایرلس یا بدون سیم طبقه بندی می شوند. برخی از این سامانه ها به صورت دستی فعال می شوند و برخی دیگر به صورت خودکار به حالت هشدار در خواهند آمد. انتخاب نوع اعلامحریق به بودجه پیمانکار و نیاز ساختمان باز می گردد ولی آنچه که بیش از همه این سیستم ها را ممتاز می کند، نقشه کشی آن در ساختمان است. اینکه نقشه بر چه اساسی تدوین شده و زون بندی ها به چه صورت است و هر حس گر در کجا قرار گرفته است؟ در گام دوم نوع تجهیزات به کار گرفته شده اهمیت پیدا می کنند، با توجه به پیشرفت تکنولوژی استفاده از حسگرهای مدرن و پیشرفته و نحوه ارتباط با سامانه مرکزی اهمیت زیادی در موضوع نصب و راه اندازی اعلام حریق پیدا خواهد کرد.
اجزای سیستم اعلام حریق
شناخت اجزای مختلف سیستم اعلام حریق و نحوه ارتباط هر یک موضوع مهمی در صنعت ساختمان سازی است. متاسفانه عده ای از پیمانکاران با به کارگرفتن تجهیزات ضعیف و سیم کشی نامطلوب در ساختمان موجب شده اند که عملا در مواقع خطر سیستم اعلامحریق کارآمدی خود را از دست بدهد. در برخی از مواقع نیز به دلیل آگاهی کم نگهبانان و مدیران ساختمان، از کارافتادن حس گر معلوم نمی شود بنابراین باید مدام عملکرد این سرویس ها بررسی و بازبینی شوند.
مقاله مرتبط:
1- اعلام حریق متعارف
همانطور که از اسم گذاری این بر می آید، سیستماعلامحریق متعارف ( Conventional Fire Alarm ) سالیان سال مورد استفاده بوده است و همچنان مرسوم ترین روش اجرایی برای این سیستم هاست است . در این حالت یک جفت سیم به تابلو اعلامحریق می آید که حاصل کلیه سیم کشی های اعلام حریق در ساختمان است. مهم ترین ویژگی سیستم های متعارف توانایی نمایش هشدار در زون مورد نظر در تابلو هشدار اعلام حریق است. زون همان طبقه بندی نقشه سیستم های اعلام حریق می باشد که معمولا با طبقه بندی طبقات هر ساختمان یک زون تعریف می گردد.
بنابراین در اعلام حریق نگهبان با بازکردن تابلو هشدار متوجه ناحیه خطر خواهد شد. در صورتی که سیستم خودکار تنظیم شده باشد در این مواقع هم با آتش نشانی تماس حاصل خواهد شد و به صورت خودکار تمهیدات از پیش تعیین شده فعال می گردند تا آتش خاموش شود. ضمنا بسته به اینکه از چه نوع حس گری در این سیستم استفاده شده، پیام خطر با فاصله زمانی مشخصی به سامانه مرکزی مبادله خواهد شد. خدمات پیشنهادی رهاورد نیرو: نصب دوربین مدار بسته ، نصب دزدگیر اماکن و هوشمند سازی ساختمان
2- سیستم اعلام حریق آدرس پذیر
تفاوت مهم اعلام حریق متعارف و آدرس پذیر در مشخص کردن دقیق محل خطر در سیستماعلامحریق آدرس پذیر است. به نوعی که در این سیستم آشکار ساز و حس گر و شاسی دقیقا محل خطر را به صورت هشدار به سامانه مرکزی منتقل خواهند کرد و بسته به سرعت عمل دتکتور این پیام به سامانه منعکس می گردد.
3- سیستم اعلام حریق وایرلس (هوشمند)
برای سیستم های اعلام حریق وایرلس ( Wireless Alarm System ) در هر دتکتور یا حسگری یک ریز پردازنده هوشمند تعبیه شده که مستقلا پیام هایی را به سامانه مرکزی مخابره می کند. آن ها مرتب دود و گرما را سنجیده و اطلاعات خود را ارسال می نمایند. در این گونه اعلام حریق یک جور پیش آگاهی و پیش هشدار وجود دارد و سرعت عمل بسیار بالاتر است. نصب و راه اندازی اعلام حریق هوشمند شغلی بسیار تخصصی است مخصوصا اگر قصد دارید که از دتکتورهای پیشرفته و اعلام حریق وایرلس استفاده نمایید.
توجه : شما کاربران گرامی می توانید از فروشگاه رهاورد نیرو برای خرید دوربین مدار بسته به همراه تجهیزات جانبی آن از جمله هارد ، فیش ، کابل و … در برندهای معروفی مانند داهوا و همچنین خرید دزدگیر اماکن و لوازم آن در برندهای فایروال و کلاسیک استفاده نمایید. اگر مطمئن نیستید کدام مدل سیستم امنیتی مناسب محل مورد نظر شما می باشد؛ می توانید برای دریافت مشاوره رایگان با ما تماس بگیرید.
وجه تمایز انواع سیستم های اعلام حریق
بیشترین وجه تمایز در اعلام حریق به نوع دتکتورها باز می گردد، دتکتورهای دودی و حرارتی یا ترکیبی از انواع مهم حس گرهای اعلام حریق هستند. البته نکته مهم دیگر محل نصب حسگرها است. معمولا حسگر ها در محل آشپزخانه نصب نمی گردند و جای گذاری آن ها در پارکینگ ها نیز کار مناسبی نیست. محل نصب حس گر و نحوه سیم کشی بین آن ها بسیار مهم است لذا باید توسط یک متخصص مجرب نقشه کشی شده و نصب و راه اندازی گردد. در اعلام حریق محل قرار گیری آژیر و تنظیم صدای آن ها بسیار اهمیت دارد. عموما توصیه می شود که تعداد آژیرهای بیشتر با صدای کمتر در ساختمان نصب گردد.
شاسی ها نیز یکی دیگر از تجهیزات مورد نیاز در اعلام حریق است. عموما شاسی های دستی برای اعلام خطر در تمام طبقات راه اندازی می گردد. محل نصب این شاسی ها باید در کنار آسانسورها و کنار پله های اضطراری خروجی ساختمان باشد. عموما دکمه های شاسی اعلام حریق با تلق پوشیده شده است و در موارد خطر با یک ضربه به کار می افتد.
راه اندازی اعلام حریق باید طبق استانداردهای تعریف شده ساختمان باشد. در این استانداردها دقیقا مساحت هر زون تعیین می گردد و تعداد المان ها مشخص می شود. اجرای تمام و کمال و مو به موی بند های این استانداردها از ضروریات اجرا و راه اندازی سیستم های هوشمند اعلام حریق است.
مقالات مرتبط:
مقایسه سیستم های اعلام حریق آدرس پذیر و کانونشنال
اعلام حریق چیست و نحوهی کارکرد آن